top of page
 • Foto van schrijverMarisa

Proteïnedieet VS caloriearm dieet


Twee totaal verschillende dieetvormen met een verschillende werking. Maar welke is nu het meest effectief en gezond? We vergelijken beide diëten en helpen jullie tot de conclusie komen.

Caloriearm dieet

De naam spreekt voor zich. Caloriearm dieet is een afvaldieet met weinig calorieën en wordt ook wel een energiearm dieet genoemd. Een calorie is een eenheid voor energie. Energie is noodzakelijk om het lichaam goed te laten functioneren. De basis van dit dieet is minder energie opnemen dan verbranden. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen de energie van voedingsstoffen. Een calorie is een calorie. De individuele voedingsstoffen hebben wel andere eigenschappen en functies. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers. Het lichaam zal eerst koolhydraten verbranden alvorens over te gaan op vet en eiwit. Echter zijn er wel een aantal nadelen aan dit dieet verbonden. Je kan namelijk een kleine hoeveelheid calorieën per dag binnenkrijgen, maar wel de verkeerde voedingsstoffen, waardoor het ongezond is en niet op de meest effectieve manier werkt. De vraag is ook, hebben we voldoende voedingsstoffen binnen die we nodig hebben? Genoeg vitaminen? Voldoende mineralen? Genoeg vezels en eiwitten?

Proteïnedieet

Een proteïnedieet is gebaseerd op een beperkte opname van suikers en koolhydraten en een evenwichtige opname van eiwitten en plantaardige vetten in combinatie met een ruime opname aan vezels vitaminen en mineralen. De proteïnen zijn onmisbare bouwstenen voor de constructie van de meeste van onze weefsels. Het grootste deel van ons lichaam is opgebouwd uit proteïnen: onze spieren, interne organen, hart, lever, nieren… Maar ook onze ogen, en beenderen zijn chemisch combinaties waarbinnen de proteïnen een zeer belangrijke rol spelen.

Proteïne diëten zijn effectief om op snelle manier veel af te vallen op een gezonde manier. Om dit blijvend te houden is een stabilisatie- en onderhoudsfase van extreem belang. Ook is een coach van enorm groot belang, om je te ondersteunen doorheen je proces. Ook bij Lignavita start je met het uitrekenen van je BMI alvorens je begint met het dieet. Zo krijg je inzicht over hoeveel gewicht je kan vermageren en wat jouw meest ideale streefgewicht is. Je moet tijdens het afslanken wel strikter zijn voor jezelf, want een kleine misstap tijdens deze variant van het proteïne dieet zorgt ervoor dat je minder goed afslankt of zelfs dat het gewichtsverlies stopt.

Door ons enorm breed assortiment aan eiwitrijke dieetproducten is het dieet gemakkelijk vol te houden. En ook nog eens erg lekker!

Wanneer proteïne diëten of eiwitrijke diëten correct gevolgd worden, dan worden hoeveelheden suikers en vetten in de voeding beperkt. Door deze werking en principe zullen de reserve suikers de eerste 48 tot 72 uur verbrand worden. Na 48 tot 72 uur zal je lichaam overschakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding (ketose). Bij Lignavita werken we met 3 fases. Na de laatste fase stap je over op een onderhoudsprogramma om je gewicht op peil te houden en een gezonde levensstijl te creëren. We zetten de voordelen van een proteïnedieet nog eens op een rijtje:

 • -Plezierig afvallen zonder hongergevoel

 • -Op een zeer snelle en gezonde manier afvallen

 • -Omdat eiwitten langzaam worden verteerd in de maag, onderdrukken ze de aanmaak van het hongerhormoon. Zo elimineer je een groot deel van je eetlust.

 • -Je stofwisseling (metabolisme) versnelt met een proteïne dieet

 • -Verbrand sneller vetreserves in vergelijking met andere diëten (ook op die lastige plaatsen)

 • -Je krijgt alle gezonde vitaminen en mineralen nog steeds binnen omdat je zo veel groenten eet

 • -Nog steeds veel variatie in je voeding

 • -Stabiele bloedsuikerspiegel: omdat je minder koolhydraten eet, heb je geen last van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je merkt dat je daardoor ook minder last hebt van trek in zoet, van plotselinge eetbuien en ook geen suikerdip.

 • -Nauwelijks verlies spiermassa, en zelfs een verhoogde spiergroei

 • -Verlies van buikvet, kunnen vele diëten niet zo effectief bereiken als een proteïnedieet

 • -Mogelijk verhelpen van darmproblemen: mensen die gevoelig zijn voor koolhydraten, en mensen met darmklachten als spastische dikke darm, kunnen door het eiwitdieet verlichting vinden.

 • -Perfect voor vegetariërs

 • -Toegevoegde voedingswaarde: de dagelijkse inname van proteïne bedraagt voor vrouwen 46 g en voor mannen 56 g. Voor vegetariërs en veganisten kan het een handige manier zijn om proteïne tekorten weg te werken.

 • -Door de grote hoeveelheid aan eiwitten, is er een sneller herstel na inspanningen

 • -Bescherming van de huidstructuur
Bron: Lignavita

Comments


bottom of page